...
Stiri, Vanzari, Afaceri Locale, Anunturi si multe altele

O relaţie de cuplu sănătoasă, în care partenerii au o relaţie bazată pe încredere şi iubire

516

O relaţie de cuplu sănătoasă, în care partenerii au o relaţie bazată pe încredere şi iubire

„Cum exprim cereri astfel încât partenerul meu de cuplu să fie dispus să răspundă nevoilor mele?”

De ce merită atenţie această întrebare?
Pentru că am observant că uneori unul dintre partenerii de cuplu aleg să formuleze o cerere într-un fel care atrage RESPINGEREA din partea partenerului, sau, mai mult, primeşte cuvinte dure care conduc cel mai des fie la izolarea partenerului „rănit”, fie la conflict.

PRIMA REGULĂ DE AUR este „foloseşte un limbaj afirmativ, centrat pe acţiuni”, adică EXPRIMĂ CEEA CE DOREŞTI, NU CEEA CE NU DOREŞTI!
De ce sunt de evitat să exprimi cererea printr-o negaţie?
Pentru că spunând ce NU doreşti să facă partenerul tău, acesta nu va înţelege ce doreşti de fapt, şi, mai mult, cererile negative tind să provoace rezistenţă.

Exemplu concret :
Cerere negativă – „Nu mai sta atât de mult la serviciu!”
Cerere pozitivă – „Mi-aş dori să petrecem o seară pe săptămână în familie, cu toţii. Îți cer să vii devreme acasă, o zi pe săptămână la alegerea ta.”

Pe lângă folosirea limbajului afirmativ, e de dorit să evităm frazele vagi, abstracte sau ambigue şi să formulăm cererile în forma unor ACŢIUNI CONCRETE pe care celălalt să le poată îndeplini.
Exemplu:
– frază vagă (de evitat) : „Vreau să fii mai responsabil cu nevoile familiei”.
– frază concretă (cu exprimarea sensului de „a fi mai resposabil”) : „Cumpără tu pâine în fiecare zi, când vii acasă de la serviciu”.

De cele mai multe ori, partenerul de cuplu nu formulează cereri concrete pentru că lui însuşi nu îi este clar ce anume ar dori să facă partenerul său, pentru a veni în întâmpinarea unei nevoi.

Ce e de făcut? Să ajuţi partenerul tău de cuplu să se lămurească pe el însuşi.
Cum ? Cu răbdare şi iubire, punând întrebări .

Exemplu :
Ea : „Vreau să mă iubeşti!”.
El:” Lămureşte-mă ce ai vrea să fac pentru ca nevoia ta de a te simţi iubită să fie satisfăcută?”
Ea :” Păi, ştii tu….”
El : „Nu sunt sigur că ştiu. Aş vrea să îmi spui ce ai vrea să fac eu ca să-ţi ofer iubirea pe care o cauţi”.
Ea :”Cred că aş simţi că mă iubeşti dacă m-ai invita în fiecare lună la o cină romantică în oraş”. Şi mi-ai dărui şi un buchet de flori.”

Regula de aur nr.1
Când formulezi cereri partenerului tău, pentru a-ţi fi satisfăcută o anumită nevoie – EXPRIMĂ CERERI ÎNTR-UN LIMBAJ CLAR, AFIRMATIV, CONCRET şi CENTRAT PE ACŢIUNI, dezvăluind ceea ce doreşti cu adevărat!

Regula de aur nr. 2 – FORMULEAZĂ CERERILE CONŞTIENT

Uneori partenerii de cuplu aruncă unul spre celălalt anumite cuvinte, fără a formula o cerere clară, concretă, aşteptându-se ca celălalt să înţeleagă şi să acţioneze. De multe ori, neexprimată clar, cererea nu este înţeleasă, şi apare frustrarea sau interpretarea unui refuz, caz în care relaţia se tensionează artificial.

De exemplu, dacă ea spune „Mi-e sete!”, el poate înţelege că ea exprimă o senzaţie pe care o are şi o poate auzi pasiv sau poate veni cu propria senzaţie completând „Şi mie!” sau poate înţelege că i se sugerează să aducă apă.

Uneori este foarte util a fi exprimate sentimentele şi nevoile interlocutorului, înainte sau odată cu formularea cererii.

De exemplu formularea „Ce-ar fi să mergi să te tunzi?” poate fi interpretată ca un reproş, sau o pretenţie sau un atac.

Dacă ar fi exprimate mai întâi sentimentele şi nevoile celui care o exprimă, cum ar fi : „Sunt îngrijorată că părul tău a crescut prea lung şi ţi-ar putea afecta vederea. Ce-ar fi să mergi să te tunzi?”, atunci înţelegerea partenerului ar fi cu totul alta; chiar dacă ar alege să refuze să se tundă, ar putea da un răspuns care să liniştească partenera sa grijulie.

E important să fim conștienți că atunci când comunicăm ceva partenerului nostru de cuplu, cerem ceva în schimb:
• Fie o simplă reacţie empatică, o recunoştere verbală sau nonverbală;
• Fie cerem onestitate, dorind să cunoaştem părerea lui sinceră;
• Fie cerem o acţiune, în speranţa că ne va satisfice nevoile.

Cu cât exprimăm mai clar ce dorim de la partenerul nostru de cuplu, cu atât avem mai multe şanse ca nevoile noastre să fie satisfăcute.

Gândeşte-te un moment. Cât de clar formulezi cererile tale către partenerul de cuplu? Dar partenerul tău cât de clar formulează cereri pentru tine?

Pe curând,
Simona

Sursa:
https://www.facebook.com/groups/comunicareanonviolenta/

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More