Recensământul din 2021 a fost amânat
Recensământul trebuia să se desfășoare în anul 2021, însă a fost amânat.
La 12 iulie 1859, Alexandru Ioan Cuza semnează Ordonanţa domnească nr. 276 de înfiinţare a Oficiului Central de Statistică Administrativă, marcând crearea statisticii oficiale din România.
În acelaşi an, demarează şi Recensământul populaţiei din 1859-1860, prima investigaţie de acest fel care a urmărit atât aspecte demografice, cât şi economico-sociale, simultan, în cele două provincii unite.
Recensământul populației din 2021 / 2022 din România va fi efectuat de către Institutul Național de Statistică în anul 2022 (conform hotărârii nr. 4 din 21 iulie 2021 a Comisiei Centrale pentru Recensământul Populației și Locuințelor) și va urmări evoluția față de recensământul din 2011 în parametrii demografici, social-economici, etnici și confesionali.
Recensământul este o cercetare statistică de mare anvergură, care are ca obiectiv prioritar producerea de statistici oficiale naționale și europene, sub forma unor indicatori statistici, în condiții de calitate, privind numărul și distribuția teritorială a populației rezidente, a structurii demografice și socioeconomice, date referitoare la gospodăriile populației, precum și la fondul locativ, condițiile de locuit ale populației și clădirile în care se situează locuințele.
Scopul fundamental al recensământului este acela de a oferi informații esențiale și de calitate pentru politicile guvernamentale în domeniul economic și social, inclusiv pentru dezvoltarea umană, pentru cercetare și pentru mediul de afaceri.
Recensământul 2021:
1 februarie – 13 martie 2022: Preluare date din surse administrative şi populare bază de date RPL2021
14 martie – 15 mai 2022: Autorecenzare (metoda CAWI)
16 mai – 17 iulie 2022: Colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (cu ajutorul tabletelor)
Pe parcursul anului 2021 a avut loc recensământul de probă conform etapelor următoare:
1 februarie – 9 martie 2021: Preluare date din surse administrative şi populare bază de date RPL2021
10 – 16 martie 2021: Autorecenzare (metoda CAWI)
17-21 martie 2021: Identificare adrese nerecenzate sau recenzate parţial şi întocmire liste adrese pentru fiecare recenzor
22 – 31 martie 2021: Colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (cu ajutorul tabletelor, metoda CAPI)
Articolul 5(1) Fac obiectul recenzării la recensământul din România:a) persoanele cu cetățenie română, străină sau fără cetățenie, cu reședința obișnuită în România;b) persoanele cu cetățenie română, cu domiciliul în România, dar cu reședința în altă țară pentru o perioadă mai mică de 12 luni;c) persoanele cu cetățenie română care sunt membri ai personalului misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României în străinătate, membrii forțelor armate naționale staționate în restul lumii, personalul național al bazelor științifice naționale stabilite în afara teritoriului geografic al țării, persoanele de cetățenie română care sunt membri ai echipajelor navelor de pescuit, altor nave, aeronave și platforme plutitoare operând parțial sau în întregime în afara teritoriului economic;d) gospodăriile și nucleele familiale;e) clădirile de locuit;f) clădirile cu altă destinație decât cea de locuit, dacă există cel puțin o locuință în acestea;g) locuințele situate în orice clădire, indiferent de forma de proprietate, de pe teritoriul României;h) spațiile colective de locuit.
Angajatorii au obligația de a acorda ziua liberă în maximum 12 luni de la realizarea cu succes a autorecenzării, până cel târziu în luna mai 2023.
Sursa: Google, Wikipedia
Jurnalist: Laurențiu C.