...
Stiri, Vanzari, Afaceri Locale, Anunturi si multe altele

ȘI ÎN VASLUI,ȚEAPA CU CERTIFICATUL DE ÎNCREDERE CARE COSTĂ 240 DE LEI, FACE RAVAGII

145

Cand vine vorba de facut bani din nimic, imaginatia unora atinge cote nebanuite. Bine-nteles ca ingredientul de baza este credulitatea ”fraierilor” alesi drept tinta si ceea ce veti vedea in continuare miroase de la o posta a escrocherie cu acte in regula, care castiga tot mai mult teren.

Telefon primit la redactie in urma cu o luna. La capatul celalalt, o voce feminina care dupa intonatie, pe repede inainte, citea de pe ceva:

Firma dumneavoastra a fost verificata si s-a constatat ca nu aveti reclamatii. Printr-un program desfasurat la nivel european (n.n. asta cu ”european” prinde bine indiferent in ce context o folosesti) societatea pe care o reprezentati a fot aleasa pentru a i se oferi ”Certificatul Firma de incredere”. Acest proiect are succes în special datorită observaţiilor comprehensive efectuate în mediul online, a tehnologiilor emergente, a schimbărilor distincte în modelele de afaceri existente, dar și în tendinţele comportamentului și reacţiilor consumatorilor……” (n.n. ultima fraza e ceata totala, nu intelege nimeni nimic). Deci verificarile se fac in baza unor procedee ultrasofisticate, pe care nu le poti intelege, oricat te-ai stradui.

Dizertatia continua aproximativ 3 minute si pare ca nimic nu o poate opri pe cea care ar vrea sa credem ca ne-a pus Dumnezeu mana in cap.

Intr-un final, aflam si cat costa toata treaba asta: ”Doar 240 de lei, taxa unica, apoi nu veti mai fi nevoit sa platiti altceva” si incepe sa turuie din nou despre cum va inflori afacerea si cata incredere vor prinde potentialii parteneri in firma ta. In schimbul banilor, vei primi un certificat „Firmă de Încredere” si ”autocolante cu logo-ul „Firmă de Încredere” care pot fi aplicate pe automobilul companiei sau, la vedere, pe ușa biroului sau pe vitrine. Autocolantele sunt atent lucrate, rezistente la apă, de foarte bună calitate, asigurând o utilizare îndelungată. Versiunea tipărită a certificatului se realizează pe hârtie de foarte bună calitate. Acesta este un document care atestă faptul că societatea este cu adevărat o companie corectă. Pe acest certificat apar numele complet al organizației și ceea ce este recunoscut prin respectivul certificat. Acesta poate fi plasat oriunde în sediul central al companiei”, mai zice femeia.

Deci un autocolant ”rezistent la apa timp indelungat” si o bucata de ”hartie de foarte buna calitate” costa doar 240 de lei, cu tot cu instructiuni pentru locurile in care poti sa le pui. Adevarul e ca cine s-ar fi gandit ca un autocolant ar putea fi lipit, iar un certificat ar putea fi ”plasat oriunde in sediu”.

Normal ca am trimis-o la plimbare pe doamna de la telefon, insa ne-am apucat sa verificam ce si cum. Si am aflat ca in judetul VASLUI nu sunt deloc putini cei care au luat de buna teapa asta, unii chiar laudandu-se cu respectivele certificate chiar si pe retelele de socializare.

Dupa cum scrie si pe asa-zisul certificat, acesta a fost emis ”datorita lipsei parerilor negative in mediul online, la adresa firmei respective”. O ineptie care ar putea fi sesizata si de un copil de gradinita. A se mai observa ca nicaieri nu scrie vizibil cine o emite, inafara de datele de pe stampila.

”Afacerea” asta este destul de veche si in presa centrala erau trase semnale de alarma inca din februarie 2016 (Fraiereala cu Certificatul „Firmă de Încredere” 2016)

Pe retelele de socializare apar postari sponsorizate prin care administratorii de firme sunt indemnati sa-si inregistreze firmele ca fiind de incredere.

Intre timp, oamenii si-au facut si un site si am descoperit ca tot ce ni se spunea la telefon era citit cuvant cu cuvant de pe site-ul respectiv (firmadeincredere.ro). La rubrica de contact a site-ului nu apare niciun nume, exista doar o adresa dintr-un cartier modest din Bucuresti, un mail si un numar de telefon la care cel putin noua nu ne-a raspuns nimeni.

La institutiile cu competenta in domeniu, nu stie nimeni nimic despre programul respectiv desi ar fi fost normal ca macar la Registrul Comertului sa se fi stiut daca exista o actiune oficiala in acest sens. In afara de asta, doar o institutie a statului poate dispune de informatii detaliate despre o firma, pentru a putea constata daca aceasta are abateri sau nu.

Din cate am reusit noi sa aflam, probabil nu intamplator, sunt vizate firme relativ noi, infiintate de un an, maximum doi. De exemplu, in 2019 in Romania au fost infiintate aproximativ 100.000 de firme. Daca s-a reusit pacalirea a cel putin  10% dintre administratori, s-au incasat peste 50.000 de euro, o suma destul de frumusica.

Prin urmare, nu se poate concluziona decat ca niste baieti au gasit o nisa de exploatare a naivitatii unora si vand cartoane la preturi deloc de neglijat, prin metode la limita legii, daca nu cumva ar putea fi chiar escrocherii. In orice caz, ni se pare foarte grav faptul ca o firma oarecare se erijeaza in autoritate emitand certificate de buna purtare.

Poate nu ar fi rau ca autoritatile sa se autosesizeze si sa verifice daca aceasta ”afacere” este legala, mai  ales ca in mediul de afaceri se pot produce confuzii grave care pot afecta relatiile economice dintre firme. Credulii ar putea considera ca daca nu esti in baza de date ”Firma de incredere”, ai probleme si ar putea proceda in consecinta. Efectul poate fi si invers, adica o firma poate avea incredere intr-o alta firma cu probleme, fiind indusa in eroare de un certificat de acest gen.

Deci, aviz amatorilor!

Sursa informatii : www.facebook.ro, www.tvmneamt.ro, www.evz.ro, www.palo.ro

Sursa foto: tvmneamt.ro, facebook.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More