The news is by your side.

Ministerul Educației: un elev va primi 132 de lei pe luna/15 km, conform Ordonanței pentru decontarea transportului școlar

Ministerul Educației: un elev va primi 132 de lei pe luna/15 km, conform Ordonanței pentru decontarea transportului școlar

Un elev care are de parcurs 15 kilometri pana la scoala va primi suma de 132 de lei, a transmis ministrul Educatiei, dupa aprobarea in sedinta de Guvern de joi a Ordonantei de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011, privind introducerea unei sume forfetare oferite elevilor navetisti.

„Discutam despre o deblocare a situatiei de maxima urgenta, mai ales in contextul asigurarii dreptului la educatie pentru fiecare elev si al masurilor de combatere a abandonului scolar”, transmite Ministerul Educatiei, intr-un comunicat.
Ministerul Educatiei considera ca adoptarea ordonantei reprezinta, in momentul de fata, solutia cea mai buna pentru asigurarea transportului scolar al elevilor navetisti, dat fiind ca vorbim despre o crestere de pana la 4 ori a sumei acordate pentru transportul elevilor scolarizati in alta localitate decat cea de domiciliu.

OUG transportul elevilor: 60 de lei/luna pentru distanta de pana la 3 km

Prin OUG-ul adoptat de Guvernm, elevilor li se asigura o suma forfetara lunara de 60 de lei/luna pentru distanta de pana la 3 km, iar pentru distantele ce depasesc 3 km, suma de 60 lei/luna se suplimenteaza cu 6 lei/luna pentru fiecare kilometru). Elevii vor beneficia de plata in avans a sumei forfetare.

Ministerul Educației exemplifica situația unui elev care locuiește la 15 km de scoală. Astfel, după adoptarea OUG, acesta va primi 60 de lei pentru primii 3 km la care se vor adaugă 6 lei pentru fiecare km dintre cei 12 ramași, rezultând un total de 132 de lei, bani pe care elevul ii primește înaintea achiziționării abonamentului. Pentru a înțelege creșterea, pana acum, pentru aceiași 15 km, un elev ar fi primit 30 de lei pentru primii 3 km la care se adăugau 3 lei pentru fiecare km dintre ceilalți 12, cu un total de 66 de lei.

In cazul in care costul transportului este mai mare decât suma forfetara, aceasta poate fi majorata cu pana la 100%, dar nu mai mult decât contravaloarea documentelor de transport prezentate de către elevii care solicita suplimentarea sumei forfetare. In acest caz, sumele se decontează pe baza documentelor de transport emise de operatorii de transport. In situația in care suma forfetara lunara, majorata cu 100%, nu acoperă cheltuielile lunare de transport pe baza de abonament/pachet de bilete (din cauza practicării unor tarife excesive, ajungând pana la 30 lei/km/luna, fata de alte situații in care tariful este de 3 lei/km/luna), diferența poate fi decontata din bugetele județelor/ sectoarelor municipiului București.

Decontarea transportului pentru elevii cazați la internat/gazda
Elevilor cazati la internat sau in gazda in localitatea unde studiaza li se asigura decontarea cheltuielilor de transport intre localitatea in care studiaza si localitatea de domiciliu, din bugetul Ministerului Educatiei, prin unitatile de invatamant unde sunt scolarizati, atat pentru contravaloarea a 4 calatorii dus-intors/luna, cat si pentru contravaloarea unei calatorii dus-intors efectuate in perioada fiecarei sarbatori legale. Decontarea se face pe baza documentelor de transport.
In vederea identificarii unei solutii pe termen lung, la nivelul Guvernului, a fost desemnat un comitet interministerial cu scopul de a crea mecanismele cele mai eficiente pentru ca transportul dintre scoala si domiciliul elevilor navetisti sa nu presupuna niciun cost pentru acestia.

Sursa:
https://www.portalinvatamant.ro/

Comentarii
Se incarca...