The news is by your side.

Reguli schimbate la acordarea burselor: Elevii care beneficiaza de „Bani de liceu” pot obtine bursa de performanta/merit/studiu

Reguli schimbate la acordarea burselor: Elevii care beneficiaza de „Bani de liceu” pot obtine bursa de performanta/merit/studiu

Elevii care primesc Bani de liceu pot obține doar bursa de performanta, de merit sau de studiu, potrivit unui ordin de ministru publicat recent in Monitorul Oficial.

Noul Ordin modifica Anexa la Ordinul ministrului educatiei nr. 5.379/2022 pentru aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din invatamantul preuniversitar, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 893 din 12 septembrie 2022, astfel:

La articolul 19, alineatul (4) va avea urmatorul cuprins:
(4) Elevii care beneficiaza de sprijinul financiar «Bani de liceu» pot obtine bursa de performanta/merit/studiu, daca indeplinesc criteriile prevazute in prezentul ordin.

Decizia vine dupa ce, in urma cu aproximativ o saptamana, secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Florian Lixandru, anunta faptul ca bursa sociala nu se poate cumula cu bursa „Bani de liceu” si nici cu bursa profesionala. Prin urmare, scolile nu trebuie sa respecte ordinul de ministru privind criteriile de acordare a burselor scolare, in care apare aceasta suprapunere a burselor pentru elevi, ci Hotararea de Guvern din 2004 care prevede ca elevii care iau bursa „Bani de liceu” nu pot primi si bursa sociala.

Florian Lixandru a declarat ca o „scapare in ordin” a dus la mai multe neintelegeri cu privire la procedura de acordare a burselor scolare.
„Cea mai puternica este legea. Dupa care, hotararea de guvern, care spune cum se aplica legea, ordonanta de urgenta si, apoi, ordinele de ministru, actele emise de autoritatile centrale. (…) Daca va referiti la problema pe care colegii de la sindicate au semnalat-o cu privire la posibilitatea de a cumula bursa sociala cu bursa „Bani de liceu” sau bursa profesionala, se aplica prevederea din HG: NU se cumuleaza”, a spus atunci secretarul de stat.

Secretarul de stat a spus atunci ca Ministerul Educatiei a trimis catre Monitorul Oficial o indreptarea de eroare materiala, dar n-a fost inca publicata.
„A fost o scapare in ordin. S-a trimis catre Monitorul Oficial o indreptare de eroare materiala care inca nu a fost publicata. A fost o eroare materiala in ordin si asteptam sa se publice. Pana atunci, puterea actelor juridice primeaza. Practic, hotararea de Guvern bate orice act normativ care este emis sub ea”, a mai spus Florian Lixandru.

Sursa:
https://www.portalinvatamant.ro/

Comentarii
Se incarca...